Michéa AB Özen Yükümlülüğü Yönergesinin Türkiye’ye Etkileri ve Avrupa Sosyal Hukuku Üzerine Konuştu
Jean Monnet Modülü SOCRETUR projesinin öğretim kadrosunda yer alan Frederique Michea 30-31 Ekim 2024 tarihlerinde Consortium’un da sunduğu destekle Galatasaray Üniversitesindeydi. Bir konferans ve bir ders veren Rennes Üniversitesi’nde Hukuk ve Siyaset Bilimi Fakültesi öğretim üyesi olan ve yine aynı üniversitede Avrupa Birliği Hukuku başlıklı yüksek lisans programının yöneticisi olan Michéa, ilk olarak 30 Ekim tarihinde hukuk fakültesi öğrencilerinin ağırlıklı bir dinleyici topluluğuna konuştu.
AB’ nin Özen Yükümlülüğü Yönergesi ve Türkiye
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk dersi kapsamında “Directive (UE) 2024/1760 et le devoir de vigilance des entreprises: Quelles consequences en Europe et en Turquie" başklıklı bir konferans veren Frederique Michea, 13 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe giren kurumsal sürdürülebilirlik özen yükümlülüğü yönergesinin detaylarını ele aldı.
Avrupalı şirketlerin tedarik zincirinde yer alan Türkiye’den şirketleri de doğrudan ilgilendiren yönergenin etkileri somut örnekler üzerinden tartışıldı. Ağırlıklı olarak hukuk öğrencilerinin katıldığı konferansta sürdürülebilirlik konularında şirketleri ilgilendiren Avrupa özen yükümlülüğünün kapsamı, özen yükümlülüğünde paydaşların merkezi yeri, kontrol modelleri gibi konular interaktif bir şekilde işlendi.
AB’de ve Türkiyede Sosyal Haklar
31 Ekim 2024 tarihinde Jean Monnet Modülü SOCRETUR projesi kapsamında Galatasaray Üniversitesinde açılan SOC 411 kodlu Türkiye ve Avrupa’da Sosyal Haklar ve Sosyal İçerme başlıklı dersi veren Frédérique Michéa, Avrupa Birliği’nin sosyal hukuku ve bunun Avrupa Sosyal Haklar Sütunu ile ilişkisi bu bağlamda tartışmaya açtı. Derse Galatasaray Üniversitesinin çeşitli bölümlerinden dersi takip etmekte olan öğrenciler katıldı.